het oudste kanarieras
Startpagina » Verzorging

Rantsoeneren zaad.

Per vogel wordt per dag 5 gram (1 maatschepje) zaad verstrekt. Dit is inclusief een dagelijkse hoeveelheid eivoer. Het zaad wordt verdeeld over dezelfde hoeveelheid bakjes als er vogels in de kooi zitten. Allen in de vluchten wordt het zaad in een centrale bak beschikbaar gesteld.

Eivoer.

Het gehele jaar door wordt dagelijks een kleine hoeveelheid eivoer verstrekt. In de broedtijd wordt de hoeveelheid  verhoogd. Tijdens het broeden van de pop wordt geen eivoer verstrekt. Zodra de jongen geboren zijn krijgen de vogels 2-3 x per dag een ruime hoeveelheid. Door het eivoer wordt net ontkiemd kiemzaad gemengd. Hoe korter de kiem des te groter de voedingswaarde.

Gedroogde en tussen de hand fijngemalen brandnetels verhogen de kwaliteit van het eivoer; veel extra vitaminen en mineralen zijn het resultaat.

Een gunstige invloed op de darmen bereik je met een mespuntje curcuma-kruiden (geelwortel) en wat fijngemaakte droge of verse peterselie, oregano en bieslook.

Voedsel voor net uitgevlogen jongen.

Geef in het begin ook wat geweekt kanariezaad door het eivoer. Zo leren de jongen zaad eten en zacht zaad is in het begin voor de jongen makkelijker open te breken. Geef in deze periode ook groenvoer, fruit, aardappel en brandnetelblad. Aardappel en brandnetel voorzien in de siliciumbehoefte van de jonge vogels. Na maximaal 2 uur overtallig groenvoer weghalen.

Water.

Het water wordt natuurlijk dagelijks ververst. 6 dagen per week wordt er per liter een dopje appelazijn met knoflooktoevoeging aan het drinkwater toegevoegd. De 7e dag wordt er een vitaminecomplex toegevoegd aan het drinkwater. Met appelazijn wordt het water aangezuurd (minder darmproblemen), de toegevoegde knoflook werkt bloedzuiverend.

Badwater.

Liefst dagelijks, maar minimaal 1x per week (ook in de winter!) krijgen de vogels een schaal met badwater voorgezet. Aan het badwater wordt één lepel badzout toegevoegd. Goed tegen oa allerlei ongedierte en noodzakelijk om de veren in goede conditie te houden. Als alternatief wordt soms de plantenspuit gehanteerd. Aan dit water wordt eucalyptus(bad)olie toegevoegd.

Zon, bruidssluier, biggen-compost en walnoten.

Om de bruine kleur uit de bevedering te laten verdwijnen, het zwarte pigment te laten overheersen  en de hoorndelen (snavel en pootjes) zo donker mogelijk te laten zijn worden de vogels na de kweek in een vlucht geplaatst waar de zon (belangrijk voor de zwartkleuring!) vrij spel heeft. Dagelijks wordt er ruimschoots bruidssluier verstrekt. De vogels zullen hiervan geen darmstoornissen krijgen. Als een bruidssluier aan de buitenkant van de voliëre wordt aangeplant kunnen de vogels altijd beschikken over deze onmisbare plant.

Ook biggen-compost (Avi-Terra) zorgt ervoor dat de vogels diep zwart kleuren en dat ze hun hun bruine kleuren verliezen. De hoorndelen zullen veel donkerder worden en het pigment zal zwarter doorkomen.

Maal walnoten fijn en meng ze door het eivoer. Geeft de vogels zwarte hoorndelen.

Zitstokken.

Bij voorkeur worden zitstokken met tussenschotjes gebruikt. Zo wordt het verenpikken tot een minimum beperkt. De zitstokken worden zo mogelijk hangend bevestigd (geen kieren, minder (bloed)luizen). Resterende risicovolle plaatsen worden behandeld met 'Anti-bloedluis'. Een spray van Beaphar. De werkzame stof is chloorpyrifos. Duur van de werking is ca 3 maanden.

Beplanting.

In de voliëre wordt geen beplanting aangebracht. De vogels bevuilen de planten met hun uitwerpselen. Reinigen hiervan is ondoenlijk, zieke vogels het gevolg.

Eierschalen.

Ter voorkoming van kalkgebrek krijgen de vogels wekelijks fijngemaakte gekookte eierschalen tot hun beschikking. De schalen worden toegevoegd aan de altijd aanwezige porties grit en maagkiezel.

Vogelgrit, maagkiezel en sepia.

Vogelgrit, maagkiezel en sepia zijn altijd beschikbaar voor de vogels. Grit en maagkiezel worden wekelijks vernieuwd cq aangevuld.

Uien

Geef vogels die ongewenst in de rui vallen een gesnipperde ui door het drinkwater. De rui zal stoppen.

Lichturen.

Tijdens de rustperiode krijgen de vogels 12 uur licht.