het oudste kanarieras

Mariadistel

Mariadistel werd al door de Romeinen gebruikt om zijn geneeskrachtige werking. Mariadistel is een krachtig medicijn voor je lever en galblaas (het ontgift). Het bevat silymanine wat de lever ondersteunt bij afbraak van bepaalde stoffen. 

De werkzame stoffen van de Mariadistel (Silybum marianum) zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. Wekelijks Mariadistel verstrekken voorkomt en geneest leverproblemen. Heeft een heilzame werking op de algehele gezondheid. Probeer dit eens uit op uw vogels en u zult versteld staan. De hele zaden worden slecht opgenomen maar even malen helpt.

 

Terra Mix (vergelijkbare werking als biggencompost van Avi Terra)).

Terra Mix is samengesteld uit doorvroren zwartveen (90%), geselecteerde klei-soorten (10%) en verrijkt met sporenelementen 0,25 kg/m3). De receptuur garandeert een natuurlijke samenstelling en is daardoor een verantwoorde aanvulling op het voedselaanbod voor uw vogels.

Biggen-compost: bodemmineralen voor vogels.

In de varkenshouderij zorgde het product voor een flinke vermindering van het medicijngebruik bij biggen. Geconstateerd is dat ook bij vogels het product effectief is gebleken. Het wordt gebruikt als middel tegen diarree en bloedarmoede. Jonge, net uitgevlogen vogels zijn er dol op. 

Biggencompost is een product dat bestaat uit zuivere, extra fijne compost van groenten-, fruit- en tuinafval. Met toevoeging van een bepaalde samenstelling aan mineralen (oa klei-) en ammoniakzuren wordt het product ideaal voor consumptie voor dieren in het algemeen. In de varkenshouderij zorgde het product voor een flinke vermindering van het medicijngebruik bij biggen. Geconstateerd is dat ook bij vogels het product effectief is gebleken. Het wordt gebruikt als middel tegen diarree en bloedarmoede. Jonge, net uitgevlogen vogels zijn er dol op.

Wat doet biggen-compost:

*  is door de lage zuurgraad (ph=3 a 4) erg goed voor maag- en darmflora;

*  heeft door het hoge gehalte van koolstof een zuiverende werking;

*  bevordert de spijsvertering en voorkomt diarree, vooral bij pas uitgevlogen vogels;

*  biedt een goed uitgebalanceerd voedingssupplement op basis van natuurlijke grondstoffen;

*  wordt gegeven om mineralen en sporenelementen aan te vullen cq tekorten te voorkomen;

*  bevat oa de volgende mineralen en sporenelementen: Kalium, Calcium, Zink,  Magnesium, Fosfor, Koper, IJzer en Molybdeen;

*  draagt bij aan zwartere hoorndelen bij vogels in de zwartreeks;

*  geeft een goede werking op het zwarte eumelanine bij de vogels;

Belangrijk: geef het niet zolang er nestjongen zijn! Zorg ervoor dat het altijd iets vochtig is, droog zal het zelden meer worden opgenomen.

Geef ongeveer één eetlepel per twee vogels voor 3 - 4 dagen, doe dit in een bakje en zet dit op een droge plaats. Iets vochtig maken (heel licht) is aan te raden. Wat over is na de vierde dag wegnemen en vervangen door verse compost. Alleen geven aan vogels in de zwartreeks, zeker als u kweker bent van tentoonstellingsvogels.

Brandnetels

Gedroogde brandnetels door het eivoer zorgen voor extra vitaminen en mineralen. 

Vogelmuur

Zowel de bladeren als de stengels en de zaden worden graag gegeten. Muur is zeer rijk aan onmisbare chemische elementen die nodig zijn om de vogels in goede conditie te houden. Tijdens de broedtijd voeren de vogels hun jongen graag met dit kruid, met name de bloemknopjes.

Herderstasje

Van juni tot oktober vormen de planten zaad. vooral dan wordt het aan de vogels gegeven. Heeft een medicinale werking. Oudervogels voeren het graag aan hun jongen.

Kamille

Ter bestrijding van een ontsteking geeft kamille door kokend water een prima resultaat. Kamille-aftreksel laten afkoelen en met een wattenstaafje aanbrengen op de ontsteking.

Boerenwormkruid

Drogen en uitstrooien in nestkasten voorkomt bloedluizen. Ook het ophangen van bossen gedroogde stengels helpt oa tegen luizen.

Paardenbloem

Een van de beste onkruiden voor onze vogels is de alom bekende paardebloem. Er zijn weinig planten die een zo goed tonicum zijn, omdat de zaden van de paardenbloem zo bloedzuiverend werken. De zaden zitten in de bekende witte pluimbal. Pluk ze als de knoppen nog dicht zijn, maar praktisch op het punt staan op het punt van open springen. Ook de bladeren en knollen zijn uitstekend voedsel. 

Komkommer

Geef de vogels 1-2 maal per week een schijfje komkommer. Komkommer reinigt het vogellichaam. Zorgt ook voor een betere en snellere rui.

Veldzuring

De zaden van alle soorten zuring, met name de rijpe zaden, worden graag gegeten door onze vogels. Zowel in halfrijpe als rijpe vorm. De plant bevordert de rode, gele en groene kleur in de bevedering van de vogels, dit komt door caroteen dat de plant bevat. Als er jongen in het nest zijn, is het een goede aanvulling bij het opfokvoer. De plant heeft een bloedzuiverende werking, bevordert de spijsvertering, de afbraak van vetten, de uitscheiding van vocht via de nieren en de aanmaak van bloed, heeft een laxerende werking en is eetlust bevorderend. Veldzuring bevat een goede dosis ijzer en vitamine C. De zaden zijn bruinrood van kleur en staan dicht tegen de vertakte stengels. Geef niet te veel zuring aan de vogels, dan kunnen de vogels diarree krijgen. 

Foniopaddy

 

Verkoudheid

Voor wat het waard is: een ervaren kweker vertelde me eens dat hij 'verkouden' vogels enkele druppels 'Angina Forte' voor kinderen door het drinkwater gaf. Zou de vogels regelmatig genezen hebben.

Maak jouw eigen website met JouwWeb