het oudste kanarieras


Lizards voorbereiden op de tentoonstelling.

Eerste vereiste is dat de vogels op juiste moment in topconditie zijn. Start hiervoor vroegtijdig (1e week van februari) met de kweek. Geef de vogels de eerste 10 dagen matig zaad en extra eivoer. Dit heeft zeker invloed op het formaat van de vogel. Breng de jonge vogels zodra ze zelfstandig zijn over naar de buitenvoliëre. Daar kunnen de vogels de hele zomer goed uitvliegen, zich ontwikkelen en een goede spiermassa opbouwen. In september/oktober worden de vogels weer uitgevangen. De bevedering wordt gecontroleerd en de vogels worden binnen in de broedkooien of tentoonstellingskooien geplaatst waarna de selectie kan beginnen. Kleur, formaat en tekening zijn natuurlijk de belangrijkste faktoren, maar wat niet minder belangrijker is, is de houding van de vogel. De vogel mag qua kleur en tekening top zijn maar als hij niet wil showen zal hij nooit voor het maximale aantal punten in aanmerking komen. Als de tentoonstelling dichter bij komt krijgen de vogels ook weer eivoer (tot nu toe zaten ze alleen op zaad) om ze wat forser/vetter te krijgen. Dat scoort beter.

Selecteer streng! Voor de tentoonstelling, maar vervolgens ook voor de kweek. Als eerste op vitaliteit: de vogels moeten gezond en actief zijn. Tweede criterium is het model: een opgerichte houding, strak in de veren en een goede kleurdiepte mogen niet ontbreken. Verwijder 8 weken voor de tentoonstelling slechte cq gebroken pennen of veren. Na uiterlijk 6-7 weken zijn deze weer volgroeid. Ten derde moeten de vogels de juiste bestreping hebben, met name op de rug. Vierde criterium is de koptekening: met of zonder of gebroken, let op de eisen in de standaard. Tenslotte, maar niet onbelangrijk: de vogels moeten rustig zijn. Bevestig, ter voorkoming van hangen aan de spijlen, tijdens de training een doorzichtig kapje aan de binnenzijde van de kooi. Vervang eventueel het voorfront door een voorfront met deurtje en kleibakjes aan de voorzijde. Er zijn ook kunststof trainingskooien met zandlade, bodemrooster en deurtje en voederbakjes aan de voorzijde in de handel.

Hang de tentoonstellingskooi al vroegtijdig (of het hele jaar door) in de vlucht met iets lekkers er in. Op die manier wennen de vogels alvast aan de kooi en verbinden ze de kooi met iets aangenaams.

Geef de vogels blauwmaanzaad om rustig te worden.

Verplaats de kooien tijdens de trainingsperiode van ca 6 weken vaak, zowel binnen als buiten. Wen de vogels hierbij aan de aanwezigheid van mensen en aan geluid/lawaai. Hang ook een radio die overdag speelt in de kweekruimte tijdens de training.

Besproei (of laat de vogels baden) tenslotte de vogels 1 a 2 keer/week (liever nog dagelijks in de laatste 3 weken) in de ochtend met de plantenspuit gevuld met badzout (de vetlaag op de veren verdwijnt en wordt vervangen door een nieuw laagje), de laatste malen baden of besproeien met rozenwater (worden de veren zacht van). Doe dit in een aparte kooi. Laat de vogels hiervoor overwippen vanuit hun eigen tentoonstellingskooi. Of hang een speciaal badkooitje aan de kooi.

De beste tentoonstellings vogels zijn de poppen omdat deze de beste borsttekening hebben men moet de vogels door ze rustig te houden wat blauwmaanzaad geven verder.

Alternatieve methode: Zorg dat de kweekkooien aan de binnenzijde dezelfde kleur hebben als de TT-kooien en zorg voor veel beweging en rumoer (radio!) op korte afstand van de kweekkooien. De vogels worden zijn hierdoor veel gewend en zijn ook op de TT tijdens de keuring erg rustig. Een kleine of smalle kweekruimte is hiervoor erg gunstig.

Wat je verder nodig hebt: EEN BEETJE GELUK !!

Lizardkampioen-1.jpeg

Maak jouw eigen website met JouwWeb